nice2benice@quicknet.nl 

The smiling coast

Chirurg komt naar Gambia

En dan krijg je twee weken voordat je vertrekt te horen dat de orthopeed er helaas geen been (letterlijk en figuurlijk) in ziet om Saidou aan zijn beentje te opereren. Te complex en na overleg met zijn collega’s verwijst hij me, tot zijn grote spijt door naar het AMC. De moed zakt ons in de schoenen. Zij dachten zelfs dat misschien de enige oplossing een amputatie was. We moesten vertrekken naar Schiphol afgelopen vrijdag om 12.00 uur maar met dit nieuws in ons achterhoofd werden we daar niet echt enthousiast van. ’s Morgens om 09.00 uur nog even mijn email gecheckt en geloof mij ik dacht dat ik klaarwakker zat te dromen. De orthopeed liet ons weten dat hij graag wilde helpen. Als het niet te complex was wilde hij zelfs naar Gambia komen om de operatie hier uit te voeren. Jullie begrijpen dat we zingend naar Schiphol gingen. Meteen de volgende dag naar Africmed gegaan, röntgenfoto’s laten maken en doorgestuurd naar de orthopeed. Na alle ellende, 4 jaar lang, krijg je dan te horen dat de breuk goed is genezen, dat de plaat eruit moet en er dan een goede kans is dat de infectie verdwijnt. De bacteriën zetten zich vast op het ijzer, dus verwijderen en klaar is kees. Na nog wat heen en weer gemail kwam het verlossende antwoord: Ik kom naar Gambia. Als hij dan ook nog laat weten dat hij erover denkt om dit jaarlijks te doen, om met twee artsen te komen en om hier 14 dagen de moeilijke gevallen te opereren, dan moet je het echt een paar keer overlezen voordat je beseft wat er staat. 
Wonderen bestaan nog.

Leave a Reply